09 abril 2025·

Primavera a la taula: redescobreix la fruita i la verdura de temporada per cuidar-te

Amb l'arribada de la primavera, els mercats de Catalunya es tenyeixen de colors vius i sabors intensos. És una època de renovació, no només per la natura, sinó també per al nostre cos. Després dels mesos d'hivern, el canvi de llum, l'augment de temperatures i l'abstèmia primaveral (una sensació de cansament o desgana típica d'aquesta època) fan que el nostre organisme necessiti un extra d'energia i nutrients. Per sort, la natura ens ho posa fàcil amb una gran varietat de fruites i verdures fresques, ideals per equilibrar el cos i recuperar la vitalitat.

Fruites i verdures de primavera: què ens ofereix la terra?


Durant els mesos de març, abril i maig, podem trobar una gran diversitat de productes frescos i de proximitat que ens ajuden a depurar, hidratar i reforçar el nostre organisme:
  • Maduixes: riques en vitamina C i antioxidants, ajuden a reforçar les defenses i a eliminar toxines. Ideals en sucs, amanides o com a postres frescos.
  • Nespres: font natural de fibra i betacarotens, milloren la digestió i cuiden la pell.
  • Cireres (cap a finals de maig): diürètiques i antiinflamatòries, són perfectes per ajudar el fetge i els ronyons.
  • Pomelos i taronges: encara presents a principis de primavera, reforcen el sistema immunitari amb la seva dosi alta de vitamina C.
I de verdures...
  • Carxofes: grans aliades per al fetge, ajuden a depurar l’organisme i a reduir el colesterol.
  • Espàrrecs: tenen propietats diürètiques i són baixos en calories. Ideals per eliminar líquids retinguts.
  • Faves i pèsols tendres: rics en proteïnes vegetals i fibra, aporten energia i sacietat de manera saludable.
  • Bledes i espinacs: plens de ferro i clorofil·la, són claus per combatre el cansament i oxigenar la sang.
  • Enciams i rúcula: aporten frescor i amargor saludable per estimular la digestió.
 

Com adaptar l’alimentació al canvi de temps?


Amb les primeres calors, el cos demana plats més lleugers, menys greixosos i més hidratants. Aquí tens algunes idees per aprofitar al màxim els productes de primavera:
  • Sucs i batuts verds: combinant espinacs, poma, llimona i gingebre pots obtenir una beguda revitalitzant i depurativa.
  • Amanides creatives: barreja enciam, maduixes, nous i formatge fresc per una opció saborosa i rica en antioxidants.
  • Saltats ràpids: faves amb menta, espàrrecs amb all tendre o carxofes laminades amb oli d’oliva verge extra.
  • Crema freda de pèsols: una alternativa lleugera i digestiva, que pots acompanyar amb llavors o herbes fresques.
  • Postres naturals: fruita de temporada amb iogurt o mató, un clàssic saludable i ric en calci.
 

I per combatre l’abstèmia?


A més d’una bona alimentació, és important descansar bé, aprofitar les hores de sol i fer activitat física lleugera. Però si parlem d’aliments específics que poden ajudar a recuperar la vitalitat, no poden faltar:
  • Fruits vermells (maduixes, gerds): per les seves propietats energètiques i antioxidants.
  • Verdures de fulla verda: per la seva capacitat d’alcalinitzar el cos i aportar magnesi.
  • Fruits secs i llavors: font d’omega-3, que millora l’estat d’ànim i la concentració.
  • Infusions d’ortiga o dent de lleó: depuratives i tonificants per a la primavera.
 
La primavera és una oportunitat perfecta per escoltar el cos i fer petits canvis en l’alimentació que poden tenir un gran impacte en la salut i l’energia diària. Així que, aquest any, deixa que la teva cistella de la compra floreixi amb productes frescos i de proximitat!
 


Fonts consultades
Calendari de fruites i verdures de temporada - Generalitat de Catalunya
Verdures i hortalisses de primavera - Fundesplai
L’abstèmia primaveral: què és i com combatre-la - Diari Ara
 
 





Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats