12 febrer 2025·

Dues receptes amb xirivia!

Crema de xirivia i poma amb un toc de farigola

Aquesta crema suau i aromàtica combina la dolçor de la xirivia amb l’acidesa de la poma i el perfum de la farigola, creant un plat reconfortant ideal per als mesos de fred.
 

Ingredients (per a 4 persones):

  • 3 xirivies grans
  • 1 poma Golden o Granny Smith
  • 1 ceba
  • 1 patata mitjana
  • 750 ml de brou de verdures o aigua
  • 150 ml de nata líquida (opcional)
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • 1 branqueta de farigola fresca
  • Sal i pebre al gust
  • Crostons de pa, julivert o encenalls de pernil (opcional, per decorar)


Preparació:

Pelem i tallem les xirivies, la poma, la ceba i la patata.  Ho tallem a daus petits per facilitar la cocció.
 
En una cassola amb un rajolí d’oli d’oliva, sofregim la ceba a foc mitjà fins que es torni transparent. Hi afegim les xirivies i la patata i remenem durant 5 minuts.
 
Incorporem el brou de verdures i la branqueta de farigola. Ho portem a ebullició, tapem la cassola i ho deixem coure a foc suau durant uns 20 minuts o fins que les verdures estiguin toves.
 
Afegim la poma tallada a daus i ho cuinem durant 5 minuts més. La poma ens aportarà un toc lleugerament àcid i equilibrarà la dolçor de la xirivia.
 
Retirem la branqueta de farigola i ho tritura-ho tot amb una batedora fins a obtenir una crema ben fina. Si vols una textura més cremosa, afegim la nata líquida i ho tornem a triturar.
 
Afegim sal i pebre al gust. Servim la crema amb crostons de pa, unes fulles de julivert o el que ens agradi amb un rajolí d’oli d’oliva per sobre.
 
Si volem donar-hi un toc de sabor més intens també hi podem afegir nous picades o formatge parmesà ratllat. 


 

Bastonets de xirivia al forn

Recepta d'Enara Parra
Racions: 2
Temps de preparació: 10 minuts
Temps de cocció: 30-40 minuts



Ingredients

  • 1 xirivia
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 1/4 de culleradeta de pebre negre mòlt
  • 1/2 culleradeta de farigola o romaní sec
  • 1/2 culleradeta d’all en pols (es pot substituir per all fresc)

Procediment

Escalfa el forn a 200°C, amb calor a dalt i a baix.
 
Pela la xirivia i talla-la a bastonets d’uns 5-6 cm de llarg. Posa'ls en un bol.
 
Afegeix la sal, el pebre, la farigola o el romaní, l’all en pols i l’oli d’oliva. Barreja-ho bé amb les mans perquè els bastonets quedin ben impregnats.
 
Col·loca els bastonets en una safata de forn, ben separats entre ells i en una sola capa. Pots cobrir la safata amb paper de forn per evitar que s’enganxin.
 
Forneja durant 30-40 minuts, o fins que estiguin tendres i lleugerament daurats.
 
Consell: Acompanya’ls amb una salsa de iogurt o una maionesa vegana per donar-los un toc extra de sabor!
 
 
Bon profit! 😋


Recepta original: rootsandcook.com


 






Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats